Review:

De afgelopen week ben ik te gast geweest op golfbaan de Herkenbosche te Herkenbosch Limburg. Na een rit van ruim een uur en kwartier kwam ik aan in een heuvelachtige bosrijke omgeving. Met de navigatie via google maps is deze plek zeer gemakkelijk te bereiken. Altijd prettig als je niet hoeft te zoeken waar nu precies de baan is.
Na een parkeerplek gevonden te hebben nabij het clubhuis, wat overigens gemakkelijk is aangezien er erg veel plekken zijn, ben ik naar binnen gegaan om mijzelf aan te melden. Ook heb ik natuurlijk een rondje gemaakt door het clubhuis dat er mooi verzorgd en in passende stijl uitziet. Een duidelijke routing door het clubhuis en alles staat netjes aangegeven. Keurig! Het clubhuis heeft een mix van een moderne en klassieke uitstraling dat goed met elkaar gecombineerd wordt.

Bij de caddiemaster heb ik een birdieguide (baanboekje) aangeschaft dat erg aan te raden is. Dit zul je later zien als ik de holes beschrijf.
Ik vervolg mijn weg richting de oefenfaciliteiten om het voorbereiden op de ronde te starten. De Herkenbosche beschikt over een aparte putting, chipping en pitching green. De putting green is werkelijk super. Erg snel en veel glooiingen om zowel uphill, downhill als putts met breaks te oefenen. De chipping green daarentegen is wat meer vlak. De drivingrange is prima met voldoende afslagplaatsen. Op het veld staan diverse afstandsmarkeringen om mee te oefenen. Ballen, 16 stuks, zijn te verkrijgen voor 1 euro of met een ballenkaart die verkrijgbaar is bij de caddiemaster.

Zo de ronde gaat beginnen. En ik zal al vertellen, dit is geen gemakkelijke baan. Op de eerste negen holes kun je enkel op de PAR 3 holes (2 stuks) de vlag vanaf de tee zien. Elke hole heeft veel hoogte verschil en veel blinde schoten vanaf de tee en naar de green. Daarnaast is deze bosbaan erg smal, missen wordt afgestraft door de hoge bomen en bosjes. Ook zijn de greens alles behalve vlak en heb je veel putts die erg uitdagend zijn qua snelheid en break. Op de tweede negen holes waren er een paar PAR 4 holes waar je wel de vlag kon zien. Dit maakte mij erg blij! Wel werd het je niet gemakkelijk gemaakt door de smalle fairways. De greens lagen er prima bij. Ze waren niet zo goed als de oefengreen, ze hobbelde hier en daar wel. De fairways lagen er na omstandigheden ook goed bij. Je zag wel dat de baan onder de droogte geleden heeft, hier en daar was er nog wel schade hierdoor. Toch is de Herkenbosche druk bezig met sproeien van de baan. Overal stonden sproeikoppen en slangen klaar om te sproeien. De regen van de afgelopen dagen zal de baan goed hebben gedaan!

Ik vind dit werkelijk een prachtige baan om te spelen ondanks dat je veel schoten blind moet doen wat het plezier bij mij wel af en toe wegnam. Een tip is dan ook als je hier een wedstrijd gaat spelen en je bent hier nog nooit geweest: ga voorspelen! Het baanboekje is erg duidelijk maar niet voldoende als je hier nog nooit gespeeld hebt. Hieronder een filmpje van golf.nl met hun baanrapport om een impressie te krijgen.

Hole per hole:

Hole 1 PAR 4:
Op de kaart een korte hole maar alles behalve makkelijk. Sla de afslag in de ‘kuil’ en je hebt een meter of 150 naar de green. Loop even naar boven om een mikpunt te zoeken, je ziet de vlag namelijk niet. Als de vlag linksachter staat wacht een lastige putt.
Hole 2 PAR 4:
Ook weer niet moeilijk qua lengte. Ben wel precies met de afslag. Blijf hier links! Rechts geeft je geen schot naar de green. Is het teeshot links dan wacht een niet al te moeilijke approach.
Hole 3 PAR 5:
Hier zou je op moeten scoren. Speel deze par 5 slim door te kiezen voor precisie i.p.v. lengte. 3 keer een ijzer is ook 2 putts voor par. Pas wel op voor de twee bunkers op de fairway met je tweede slag.
Hole 4 PAR 3:
Uitdagende par 3, erg lang. Pak een club meer en kies voor midden green. Iets te kort is niet erg, pas wel op voor de bunkers.
Hole 5 PAR 4:
Daar gaan we weer, een blind teeshot. Mik iets links van de boom die rechterkant fairway staat. De bal rolt dan in de ‘kuil’. Vanaf daar een blind schot naar de green die wat hoger ligt. Neem hiervoor een club extra! Tevens wordt de green bewaakt door veel bunkers. Als je hier een par maakt voelt die als een birdie!
Hole 6 PAR 4:
Plaatje van een hole. Mooie heuvelachtige fairway met verrassend, een blind teeshot. Kies hier voor een ijzer van de tee en midden fairway heeft ongeveer 140 meter naar de vlag. De green wordt goed bewaakt door bunkers.
Hole 7 PAR 3:
Erg leuke hole. Green is lager gelegen wat je een mooie afslag geeft. Hou hier rekening mee met de clubkeuze!
Hole 8 PAR 4:
Erg lastige par 4. Teeshot zegt alles. Probeer rechts van de boom te blijven op de heuvel. Zo heb je een open schot naar de vlag. Voor de longhitters kun je proberen over de heuvel te slaan en hopen dat de bal een flinke kick naar voren krijgt.
Hole 9 PAR 5:
Wederom een blind teeshot. Blijf voor de heuvel, kies een mikpunt voor het tweede schot en ga safe in drie slagen naar de green. Risico kan hier erg worden afgestraft.
Hole 10 PAR 4:
Smalle fairway, voor een goed tweede schot is links midden fairway ideaal. Rechts staat namelijk een grote boom. Green is goed aan te spelen.
Hole 11 PAR 3:
Prachtige par 3 hole. Voorzien van mooie waterpartijen die prachtig volgroeid zijn. Links van de green staat een hoge boom,pas hiervoor op. De green ligt vanaf de tee iets lagen, hou hier rekening mee met de clubkeuze.
Hole 12 PAR 5:
De moeilijkste hole van de baan. Speel deze hole slim. Kom niet in de verleiding een driver te slaan als het niet nodig is. Par op deze hole is goed. 3 keer een ijzer en twee putts is safe.
Hole 13 PAR 4:
Na een moeilijke hole een wat makkelijkere. Longhitters kunnen hier voor de green gaan. Blijf anders met het teeshot rechts van de green. Ondanks de bunkers rondom de green een gemakkelijke green om aan te spelen.
Hole 14 PAR 4:
Hole met lichte dogleg naar links. Als de afslag recht of iets links is is die goed. Rechts hou je een lastige approach over. Green is goed aan te spelen.
Hole 15 PAR 3:
Lastige hole! Green heeft veel slope en wordt bewaakt door drie bunkers. Midden green is safe, afslag iets links opzetten.
Hole 16 PAR 4:
Na de lastige par 3 ook een lastige hole. Hij is vrij lang en het teeshot moet van rechts naar links geslagen worden. Als dit iets te veel gebeurd of juist niet liggen de bossen te wachten. Als je kiest voor midden fairway en wat korter van de tee wacht je een lange approach!
Hole 17 PAR 4:
We zijn er bijna maar toch nog even een lastige hole op het einde! Hou je afslag links op de fairway. Probeer zo’n 140 meter naar de green over te houden. Green ligt vanaf de fairway iets hoger. Hou hier rekening mee.
Hole 18 PAR 5:
Leuke hole om te scoren, erg prettig om mee te eindigen. Een goede drive maakt het mogelijke de green in twee te halen. Anders is er redelijk wat ruimte om gemakkelijk in 3 slagen naar de green te gaan. Reen is vrij recht, wel wordt deze bewaakt door een drietal bunkers.

Praktische informatie:

Adres: Stationsweg 100, 6075 CD Herkenbosch
Telefoonnummer: 0475-529529
Website: www.deherkenbosche.nl
Aantal holes: 18 holes par 72 baan en par-3 oefenbaan
Greenfee: hoogseizoen(mei t/m sep):weekdagen 70,- euro weekend 80,- euro.
Middenseizoen (maart april oktober): weekdagen 60,- euro weekend 70,-
Laagseizoen ( nov. t/m feb) Weekdagen 50,- weekend 60,-
Er zijn ook verschillende arrangementen te boeken met e.v.t. hotelovernachting. Meer info op de website.
Betaalmogelijkheden: contant en pinnen
Golfshop: ja openingstijden: 08:00 – 17:00(seizoensgebonden)
Drivingrange: ja, overdekten buiten. 1,- euro per mand ballen (16 stuks)

Zomer 2020Zomer 2020