In dit bericht vertel ik je hoe je een PAR 5 hole slim speelt. Veelal zie je dat spelers standaard de driver pakken vanaf de tee op een PAR 5. Maar is dit echt noodzakelijk? Ik laat je een manier zien om een PAR 5 tactischer te spelen!

Afstand PAR 5 en approach

PAR 5 holes kennen veel verschillende afstanden. Het ligt er maar net aan vanaf welke tee je speelt. Variërend van rood tot wit zal de afstand tussen de 385 (dames) en 520 (heren) meter liggen.

Voorafgaand aan je teeshot bepaal je welke afstand je prettig vind voor je slag naar de green. Voor mij persoonlijk is alles binnen de 150 meter een prima afstand voor de approach. Vervolgens haal ik deze afstand af van de totale lengte van de hole.

Wil je de afstanden tot de vlag meten? Bekijk hier de nieuwste GPS en golf afstand lasers:
GPS en Golf afstand lasers

De berekening

In dit voorbeeld pak ik een gemiddelde PAR 5 afstand van 480 meter. Zoals hierboven verteld haal ik de 150 meter af van de 480 meter. Dit betekend dat ik 330 meter moet overbruggen in 2 slagen. Als ik 330 deel door twee slagen moet ik 165 meter per slag slaan! Kijk dit is interessant! In mijn geval, afhankelijk van de condities natuurlijk, zou dit 2 keer een ijzer 5 betekenen. Misschien is 165 meter voor de andere speler wel een ijzer 6 of een hybride maar het punt is dat je niet de driver hoeft te slaan.

Waarom geen driver dan?

De reden waarom ik minder snel naar de driver pak is dat als ik de bal niet goed raak de afwijking veel groter is dan met een ijzer of hybride. Het doel van deze tactiek is de bal in het spel houden. Als ik met de driver een slice sla en de bal komt rechts in de bossen dan moet ik eerst een herstel slag verrichten. Met een lang ijzer is de afwijking dan veel minder en hou ik hoogstwaarschijnlijk een schot over vanuit de semi-rough. Zo kan ik me aan het plan houden!

Verbeter je handicap

Veel mid handicappers, 16 t/m 20, kunnen echt een aantal punten zakken als ze tactisch gaan spelen. Natuurlijk is het mooi om een verre mooie drive te slaan, maar staat die bal dan ook op de scorekaart? Nee enkel de uiteindelijke score is waar het om gaat. Ga bij je homecourse maar is na hoe je de holes anders kunt spelen dan dat je standaard doet. En wat ook nog leuk is, je komt nu op andere plekken dan waar je gewend bent!

Ga voor een tactisch spel en hou je bal in het spel! Verbeter je handicap en maak een gameplan. Ik ben benieuwd naar jou ervaringen!

Succes met oefenen en laat me weten hoe het gaat via een reactie onder dit bericht of stuur mij zelf een bericht via David Luijten Golf

Ga ook slimmer spelen op PAR 4’s en PAR 3’s. Lees hier de berichten:
Hoe speel ik een PAR 4 hole
Hoe speel ik een PAR 3 hole

David Luijten Golf, ABONNEER op mijn YouTube kanaal.

Hieronder de video bij dit bericht:

Vind je dit een leuke video? Geef dan zeker even een duimpje omhoog 🙂
Elke week post ik twee video’s over alles wat met Golf te maken heeft.

Tot de volgende! Hartelijke groet, David