Wil jij je training sessies effectiever maken? Wil jij je golfspel naar een hoger niveau brengen? Zorg voor een goed plan voorafgaand aan je training!

Maak een plan!

Wat ik vaak zie is dat golfers zomaar een paar mandjes ballen wegslaan op de range. Ik vraag me dan altijd af, wat train je precies? Natuurlijk is het leuk om gewoon wat ballen te meppen en proberen zo ver mogelijk te slaan. Dit moet je ook zeker blijven doen! Echter, als je de intentie hebt om beter te worden, is het handiger en effectiever specifiek te gaan trainen op de range. Alvorens je naar de baan gaat om te trainen is het handig om een plan te maken. Bedenk hierbij wat wil je gaan verbeteren / oefenen? Hoe ga ik dat oefenen? En hoe kan ik het dan in de praktijk brengen.

Het plan

Begin met een warming up! Dit is heel belangrijk en voorafgaand aan elke ronde of oefensessie zou je dit moeten doen. Je spieren zijn koud en het laatste dat je wilt is een blessure oplopen en vervolgens een poos niet meer kunnen golfen. Begin dus altijd met je spieren en lichaam warm te maken.

Ik weet wat ik wil gaan verbeteren / veranderen, bijvoorbeeld mijn swing korter maken. Dit is mijn hoofddoel. Vervolgens ga ik dit met behulp van spiegels en camera (telefoon) trainen op de range. Dit doe je door je swing bijvoorbeeld op te delen in kleine stukjes. Stap 1 is de take away, stap 2 is verder doordraaien en de swing stoppen als die op het punt is dat jij denkt tot hier. Dit herhaal je een aantal keer zodat je lichaam de beweging gaat herkennen. Vervolgens ga je met deze stappen wat ballen slaan. Voel je de verandering? Ga nu een paar ballen slaan zoals je die ook in de baan zou doen, met je pre shot routine. Neem deze eventueel op met je telefoon.

Nu je je techniek punten hebt aangepakt is het tijd om wat anders te gaan doen op de range, een meer ontspannen training. Ga opzoek naar punten om naartoe te slaan. Target shooting. Doe hierbij elke slag je normale pre shot routine. Je verlegd nu je focus van je techniek naar targets. Precies wat je in de baan ook doet. Kies verschillende punten en uitdagingen.

Als afsluiter kun je fun / trick shots gaan doen. Dat wat echt leuk is om te doen, bijvoorbeeld driven, punches, hooks, slices etc. Je kan ook kiezen voor een leuke challenge zowel alleen als met z’n twee. Zo sluit je je training leuk af!

Neem jezelf op

Als je gaat trainen is het lastig om jezelf te zien. Zelfs met een spiegel kun je niet continu naar jezelf kijken. Wat ik doe is mezelf opnemen. Dit kan gewoon met je telefoon. Zelf heb ik een simpele Tripod aangeschaft. Mocht je die ook willen zou je hier eens kunnen kijken: Tripods voor telefoon en camera.

Als je jezelf opneemt kun je precies zien wat je doet. Zo is het dus makkelijker om te zien wat je traint ook goed toepast. Daarnaast kun je je eigen swing goed vergelijken met andere swings. Super handig om je techniek te verbeteren!

Ga opzoek naar oefeningen

Als je weet wat je wilt gaan verbeteren kun je op meerdere manieren hieraan gaan werken. Je kunt lezen in boeken wat voor drills je kunt toepassen, video’s bekijken van tourspelers, pro’s en amateurs. En vervolgens dit zelf gaan proberen op de range. Op YouTube staan bijvoorbeeld talloze video’s om informatie te krijgen hoe je bepaalde punten kunt verbeteren. En het is ook nog eens gratis en voor niks! Ook interessant is de Golf bijbel van Ben Hogan, een boek dat elke golfer zou moeten hebben. Vervolgens kun je als je jezelf opneemt de oefeningen goed toepassen!

Bekijk hier de video bij dit artikel:


Maak je training effectief! Plan wat je wilt gaan doen, voeg drills en challenges toe aan je training en verbeter je golfspel! Zo hou je de trainingen leuk en je zult zien dat je in de baan beter en beter gaat worden. Heel veel succes met trainen! Ik hoor graag hoe het gegaan is, je kan altijd contact opnemen door een reactie hieronder te plaatsen of via Vraag het David pagina.

Tot de volgende!